Rein van der Eerden

 

Glaskunst

 

Toen Rein van der Eerden met zijn vrouw in Chartres was en het roosvenster in de wereldberoemde kathedraal zag had hij zich voorgenomen om ná zijn prepensioen iets te gaan doen met glas. Met zijn technische achtergrond en zijn zicht op vormgeving is hij 6 jaar geleden begonnen met glasfusing. Dat is een glas-smelt-techniek waarbij je verschillende kleuren in elkaar kunt laten overvloeien.
Door glas te snijden en met kleuren te experimenteren en het vervolgens te ‘fusen’ ontstaan er prachtige vormen en objecten. Glas wordt dan meer dan een simpel ruitje waar we doorheen kijken, vooral veelkleurige objecten krijgen een prachtige uitstraling’, aldus van der Eerden.
Hij heeft in de loop der jaren zijn techniek verfijnd. In het begin maakte hij veelal schalen met diverse kleurvakken, later ook sieraden en veelkleurige vogels.

Voor een bevriende museumeigenaar in Frankrijk heeft hij de ‘poppy’ in glas vervaardigd. Inmiddels gaat zijn interesse ook uit naar grotere veelkleurige voorwerpen die veel licht kunnen vangen. Glas in alle vormen trekt zijn aandacht. Zo heeft hij de Grolsch beugelfles een tweede leven gegeven door ze samen te smelten en er later de beugels weer op te plaatsen, de z.g. ‘dronkemansfles’. Ook werkt hij regelmatig in opdracht. ‘Ik word gevraagd om bij mensen thuis te komen kijken naar huis en interieur, samen bespreken we wat de wensen en mogelijkheden zijn en ik probeer een glasobject te maken wat bij hen en hun huis past’.

Hij wordt wel eens aangesproken als glaskunstenaar maar zelf vindt hij dat nogal overdreven. ‘Ik noem mezelf meer de ‘glasman’. Ik maak wat ikzelf mooi vind, probeer dat in diverse vormen uit en vraag er geen hoofdprijs voor. Is dat dan kunst? Voor mij is en blijft het gewoon hobby’!